Please use this identifier to cite or link to this item:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10216
Title: | Використання методів lean на прикладі кайдзен |
Other Titles: | Using lean methods as an example of kaizen |
Authors: | Сеник, Юрій Ігоревич Senyk, Yurii |
Keywords: | ощадливе виробництво персонал підприємства підвищення конкурентоздатності традиційний менеджмент кайдзен traditional management increasing competitiveness enterprise personnel kaizen lean production |
Issue Date: | Feb-2023 |
Publisher: | Придніпровська державна академія будівництва та архітектури |
Citation: | Сеник Ю. І. Використання методів lean на прикладі кайдзен / Ю. І. Сеник // Економічний простір. – 2023. – № 183. – С. 59-63 |
Abstract: | UK: У статті викладено загальну характеристику поняття «кайдзен», головним завданням цього методу ощадливого виробництва є постійне вдосконалення як технологічних аспектів виробництва, так і невиробничих процесів підпри-ємства загалом. Значну увагу цей метод приділяє персоналу підприємства як основному активу компанії. Термінальним продуктом впровадження кайдзен є самостійна розробка нових технологій або імплементація адаптованих під власні процеси передові здобутки науки. Виділено та проаналізовано основні етапи реалізації системи кайдзен у виробни-цтві: проведення пояснення принципів кайдзен та навчання для персоналу; розробка системи мотивації для працівників підприємства; розробка методики подачі працівниками підприємства кайдзен-пропозицій; аналіз доцільності наданих кайдзен-пропозицій; розробка способу адаптації наданого покращення до наявної інструктивної бази; впровадження в практику запропонованої оптимізації; аналіз ефективності впроваджених змін; винагородження працівника, який по-дав кайдзен-пропозицію; впровадження аналогічних зміни на інших ділянках виробничого процесу. Проведено порівняль-ний аналіз за окремими показниками традиційного менеджменту і кайдзен-менеджменту. Встановлені відмінності у підходах є визначальними для забезпечення постійного поступу та посиленням конкурентоздатності компанії. EN: The article describes the general characteristics of the concept of "kaizen", the main task of this method of lean production is the constant improvement of both technological aspects of production and non-production processes of the enterprise in general. This method pays considerable attention to the personnel of the enterprise as the main asset of the company. The terminal product of kaizen implementation is the independent development of new technologies or the implementation of advanced scientific achievements adapted to one's own processes. The main stages of implementing the kaizen system in production are highlighted and analyzed. In addition, a comparative analysis was conducted based on individual indicators of traditional management and kaizen management. Established differences in approaches are decisive for ensuring constant progress and strengthening the company's competitiveness. The kaizen method allows you to optimize the production process at the enterprise, ensure its standardization, predictability of results and the ability to implement the necessary changes at any stage of the process. The continuous development and optimization of individual processes and the entire production system in general is step-by-step and requires only the use of the intelligence of employees, which will facilitate the performance of their routine work and receive a material reward for it. The final result of this development should be the maximum reduction of the company's costs, which do not create additional value for the product or do not create additional value for the consumer. However, many companies cannot evaluate the effectiveness of this approach, because the results of kaizen are invisible, since their effect is insignificant, nevertheless, a large number of improvements at the terminal stage of measurement will bring a significant economic effect for the enterprise. Such a difference in approaches between kaizen and traditional management is decisive for ensuring continuous progress and strengthening the company's competitiveness. |
URI: | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/10216 |
Other Identifiers: | http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1213 DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/183-9 |
Appears in Collections: | № 183 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.