Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11907
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Михайленко, Ольга Геннадіївна | - |
dc.contributor.author | Mykhailenko, Olha | - |
dc.date.accessioned | 2024-01-30T09:12:40Z | - |
dc.date.available | 2024-01-30T09:12:40Z | - |
dc.date.issued | 2016-11 | - |
dc.identifier | http://prostir.pdaba.dp.ua/archive/115/4.pdf | - |
dc.identifier.citation | Михайленко О. Г. Генно-модифікована і органічна продукція сільського господарства: аналіз світових тенденцій у виробництві, торгівлі та споживанні / О. Г. Михайленко // Економічний простір. - 2016. - № 115. - С. 18-31 | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/11907 | - |
dc.description.abstract | UK: В статті піднімається питання, яке протягом останніх десятиліть є дискусійним для світового наукового співтовариства. Застосування генної інженерії у виробництві продуктів харчування має серед дослідників як своїх прихильників, так і супротивників. Висока урожайність ГМ культур і захищеність від різних видів втрат – вагомий аргумент на користь широкого розповсюдження такого методу, тому що нестача продовольства у світі стає гострою проблемою. Але міжнародний обмін сільськогосподарською продукцією, як проміжна стадія між виробництвом і споживанням, має свої вимоги. Так, країни з високою культурою споживання вважають пріоритетними продукти, вирощені органічними методами, і захищають свої ринки належним рівнем вимог до стандартизації і сертифікації сільськогосподарського імпорту. Автор у результаті дослідження наукових джерел та офіційних статистичних даних приходить до обґрунтованого висновку, що органічні методи господарювання в змозі забезпечити населення якісною сільськогосподарською продукцією, не завдаючи шкоди екосистемам, тоді як безпека споживання трансгенних продуктів досі не доведена, і довгострокове використання технологій із застосуванням генної інженерії може загрожувати людству та екології новими серйозними проблемами. Тому, основним принципом державної політики в сфері виробництва та споживання сільськогосподарських продуктів повинна бути пріоритетність збереження здоров’я людини й охорони навколишнього середовища, а не отримання економічних переваг. | uk_UA |
dc.description.abstract | EN: The article raises an issue that has been debatable during recent decades in the global scientific community. The implementation of genetic engineering in food production has its supporters as well as opponents among scholars. High yield GM crops and protection from various types of losses is a significant background for the dissemination of this method, because the lack of food in the world becomes a serious problem. But the international exchange of agricultural products, as an intermediary between production and consumption, has its own requirements. Thus, countries with high culture of consumption consider organically grown products as a priority and protect their markets with appropriate level of requirements for standardization and certification of agricultural imports. As a consequence of the scientific sources and official statistics research the author has come to a reasonable conclusion that organic methods of management are able to provide the population with high-quality agricultural products without harming ecosystems, while safety consumption of transgenic foods has not been proven and long-term use of technology with the use of genetic engineering could threaten humanity and ecology with new serious problems. Therefore, the basic principle of state policy in the sphere of production and consumption of agricultural products should be the priority of preserving human health and environmental protection and not receiving economic benefits. | - |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.publisher | ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» | uk_UA |
dc.subject | сільськогосподарська продукція | uk_UA |
dc.subject | навколишне середовище | uk_UA |
dc.subject | сільське господарство | uk_UA |
dc.subject | органічна продукція | uk_UA |
dc.subject | генномодифіковані культури | uk_UA |
dc.subject | світовий ринок | uk_UA |
dc.subject | agriculture | uk_UA |
dc.subject | global market | uk_UA |
dc.subject | organic products | uk_UA |
dc.subject | environment | uk_UA |
dc.subject | agricultural products | uk_UA |
dc.subject | genetically modified crops | uk_UA |
dc.title | Генно-модифікована і органічна продукція сільського господарства: аналіз світових тенденцій у виробництві, торгівлі та споживанні | uk_UA |
dc.title.alternative | Genetically modified and organic agricultural products: analysis of world trends in production, trade and consumption | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | № 115 |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Mihaylenko.pdf | 315,63 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.