Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13470
Title: Оцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпеки
Other Titles: Assessment of the current state of global food security
Authors: Кузьома, Віталій Вікторович
Kuzoma, Vitalii
Keywords: населення
ринок продовольства
продовольство
розвиток
продукти харчування
доступність
безпека
голод
security
development
food market
population
availability
hunger
food products
food
Issue Date: Apr-2024
Publisher: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Citation: Кузьома В. В. Оцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпеки / В. В. Кузьома // Економічний простір. – 2024. - № 191. - С. 417-423
Abstract: UK: Досягнення цілей сталого розвитку у світі та в Україні тісно пов’язано із питанням забезпечення продовольчої безпеки. Підвищення рівня добробуту та якості життя населення планети у значній мірі визначається доступом людей до продуктів харчування необхідної кількості та якості. Оцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпеки, яка була проведена у дослідженні, показала актуальність проблеми голоду у світі для значної частини країн та їх регіонів. Світова оцінка проводилась на основі глобального індексу GFSI, динаміка і значення якого показали рейтинг світових лідерів у питанні продовольчого забезпечення, серед яких виявились країни ЄС. Україна, незважаючи на тривалість військового конфлікту, за даним індексом у 2022 році покращила свої рейтингові позиції. Дослідженнями було виявлено, що найнижчий рівень продовольчої безпеки характерний для країн Центральної та Східної Африки, Південної Азії та країн Карибського басейну. Географічна площина розповсюдження голоду у світі підтвердила результати даної оцінки. Отримані результати дозволили виявити ключові тенденції, які гальмують темпи прогресу у подоланні глобальної проблеми забезпечення продовольчої безпеки. Для оцінки потенціалу забезпечення глобальної продовольчої безпеки було проаналізовано обсяг світових запасів та баланс зерна. Кількісна площина оцінки рівня глобальної продовольчої безпеки була доповнена якісними характеристиками, які показали сучасний стан доступності населення світу до здорового та якісного продовольства.
EN: Achieving sustainable development goals in the world and Ukraine is closely related to ensuring food security. Increasing the global population's well-being and quality of life is primarily determined by people's access to food products of the required quantity and quality. The assessment of the current state of global food security, which was carried out in the study, showed the relevance of the problem of hunger in the world for a significant part of countries and their regions. The global assessment was conducted based on the global GFSI index, the dynamics and significance of which showed the rating of world leaders in the is-sue of food security, among which such countries as Finland, Ireland, Norway, France, and the Netherlands were found. Despite the duration of the military conflict, Ukraine improved its ranking according to this index in 2022. Research has revealed that the lowest level of food security is characteristic of the countries of Central and East Africa, South Asia, and the Caribbean. The geographical distribution of hunger in the world confirmed the results of this assessment. The results enabled the identifi-cation of critical trends that slow progress in overcoming the global problem of ensuring food security. Among the main ones were the final consequences of the global COVID-19 pandemic; the riskiness of natural, climatic, and weather conditions; the beginning of the military conflict in Ukraine, as a leading participant in the world food market; reduction of mineral fertilizer exports from the Russian Federation; significant fluctuations in the global food market; problems in the world's food produc-tion, infrastructure, and logistics potential. To assess the potential for ensuring global food security, the volume of world reserves and the grain balance were analyzed. The analysis showed that the world's food production volume is estimated at 2841.1 million tons, and the world's food reserves are estimated at 894.2 million tons. However, such volumes need to be in-creased to achieve inclusive access for the entire planet's population to the necessary amount of quality food. The assessment showed that the current share of the population without access to healthy food is more than 42.2%, and significant differences in the value assessment of healthy food by world region accompany this.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13470
Other Identifiers: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1599
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/191-71
Appears in Collections:№ 191

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Kuzoma.pdf487,29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.