Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13470
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКузьома, Віталій Вікторович-
dc.contributor.authorKuzoma, Vitalii-
dc.date.accessioned2024-08-05T09:43:19Z-
dc.date.available2024-08-05T09:43:19Z-
dc.date.issued2024-04-
dc.identifierhttp://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1599-
dc.identifierDOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/191-71-
dc.identifier.citationКузьома В. В. Оцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпеки / В. В. Кузьома // Економічний простір. – 2024. - № 191. - С. 417-423uk_UA
dc.identifier.urihttp://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13470-
dc.description.abstractUK: Досягнення цілей сталого розвитку у світі та в Україні тісно пов’язано із питанням забезпечення продовольчої безпеки. Підвищення рівня добробуту та якості життя населення планети у значній мірі визначається доступом людей до продуктів харчування необхідної кількості та якості. Оцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпеки, яка була проведена у дослідженні, показала актуальність проблеми голоду у світі для значної частини країн та їх регіонів. Світова оцінка проводилась на основі глобального індексу GFSI, динаміка і значення якого показали рейтинг світових лідерів у питанні продовольчого забезпечення, серед яких виявились країни ЄС. Україна, незважаючи на тривалість військового конфлікту, за даним індексом у 2022 році покращила свої рейтингові позиції. Дослідженнями було виявлено, що найнижчий рівень продовольчої безпеки характерний для країн Центральної та Східної Африки, Південної Азії та країн Карибського басейну. Географічна площина розповсюдження голоду у світі підтвердила результати даної оцінки. Отримані результати дозволили виявити ключові тенденції, які гальмують темпи прогресу у подоланні глобальної проблеми забезпечення продовольчої безпеки. Для оцінки потенціалу забезпечення глобальної продовольчої безпеки було проаналізовано обсяг світових запасів та баланс зерна. Кількісна площина оцінки рівня глобальної продовольчої безпеки була доповнена якісними характеристиками, які показали сучасний стан доступності населення світу до здорового та якісного продовольства.uk_UA
dc.description.abstractEN: Achieving sustainable development goals in the world and Ukraine is closely related to ensuring food security. Increasing the global population's well-being and quality of life is primarily determined by people's access to food products of the required quantity and quality. The assessment of the current state of global food security, which was carried out in the study, showed the relevance of the problem of hunger in the world for a significant part of countries and their regions. The global assessment was conducted based on the global GFSI index, the dynamics and significance of which showed the rating of world leaders in the is-sue of food security, among which such countries as Finland, Ireland, Norway, France, and the Netherlands were found. Despite the duration of the military conflict, Ukraine improved its ranking according to this index in 2022. Research has revealed that the lowest level of food security is characteristic of the countries of Central and East Africa, South Asia, and the Caribbean. The geographical distribution of hunger in the world confirmed the results of this assessment. The results enabled the identifi-cation of critical trends that slow progress in overcoming the global problem of ensuring food security. Among the main ones were the final consequences of the global COVID-19 pandemic; the riskiness of natural, climatic, and weather conditions; the beginning of the military conflict in Ukraine, as a leading participant in the world food market; reduction of mineral fertilizer exports from the Russian Federation; significant fluctuations in the global food market; problems in the world's food produc-tion, infrastructure, and logistics potential. To assess the potential for ensuring global food security, the volume of world reserves and the grain balance were analyzed. The analysis showed that the world's food production volume is estimated at 2841.1 million tons, and the world's food reserves are estimated at 894.2 million tons. However, such volumes need to be in-creased to achieve inclusive access for the entire planet's population to the necessary amount of quality food. The assessment showed that the current share of the population without access to healthy food is more than 42.2%, and significant differences in the value assessment of healthy food by world region accompany this.-
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПридніпровська державна академія будівництва та архітектуриuk_UA
dc.subjectнаселенняuk_UA
dc.subjectринок продовольстваuk_UA
dc.subjectпродовольствоuk_UA
dc.subjectрозвитокuk_UA
dc.subjectпродукти харчуванняuk_UA
dc.subjectдоступністьuk_UA
dc.subjectбезпекаuk_UA
dc.subjectголодuk_UA
dc.subjectsecurityuk_UA
dc.subjectdevelopmentuk_UA
dc.subjectfood marketuk_UA
dc.subjectpopulationuk_UA
dc.subjectavailabilityuk_UA
dc.subjecthungeruk_UA
dc.subjectfood productsuk_UA
dc.subjectfooduk_UA
dc.titleОцінка сучасного стану глобальної продовольчої безпекиuk_UA
dc.title.alternativeAssessment of the current state of global food securityuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Розташовується у зібраннях:№ 191

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kuzoma.pdf487,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.