Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13484
Назва: Оцінка конкурентоспроможності в контексті забезпечення економічної ефективності аграрних підприємств
Інші назви: Assessment of competitiveness in the context of ensuring the economic efficiency of agrarian enterprises
Автори: Лесюк, Владислав Станіславович
Lesiuk, Vladyslav
Ключові слова: конкурентоспроможність
аграрні підприємства
нормалізація
зважена оцінка
економічна ефективність
competitiveness
weighted scoring
agrarian enterprises
normalization
economic efficiency
Дата публікації: кві-2024
Видавництво: Придніпровська державна академія будівництва та архітектури
Бібліографічний опис: Лесюк В. С. Оцінка конкурентоспроможності в контексті забезпечення економічної ефективності аграрних підприємств / В. С. Лесюк // Економічний простір. – 2024. - № 191. - С. 512-518
Короткий огляд (реферат): UK: У статті досліджено конкурентоспроможність аграрних підприємств у контексті забезпечення їхньої економічної ефективності. Розроблено схему взаємозв’язку між конкурентоспроможністю та економічною ефективністю. Сформовано методику оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств. Методика складається з трьох частин: визначення ключових показників, нормалізації показників, зваженої оцінки показників. До ключових показників оцінки конкурентоспроможності віднесено: частку ринку, рентабельність продажу, продуктивність праці та якість продукції. Нормалізацію показників проведено згідно методу Z-оцінки. Визначено ваги кожного показника для обра- хунку загального індексу конкурентоспроможності. Показники конкурентоспроможності досліджуваних аграрних підприємств демонструють збільшення часток ринку в Україні протягом 2018–2022 рр. у ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” та в ПП “Імені Калашника” до 0,069 % та 0,023 % відповідно, водночас у ВСК “Злагода” зменшилася частка ринку в Україні до 0,015 %. На всіх трьох досліджуваних аграрних підприємствах спостерігається зменшення рентабельності продажу в 2022 р. порівняно з 2018 р., що пояснюється складною економічною ситуацією в Україні та на світовому аграрному ринку загалом. Водночас продуктивність праці на аграрних підприємствах зросла, що пов’язано з оптимізацією кількості працівників та вдосконаленням виробництва. На основі підібраних показників проведено оцінку конкурентоспроможності досліджуваних аграрних підприємств за методом зважених оцінок. За період 2018–2022 рр. найкращий результат мало ВСК “Злагода”, де найвищий загальний індекс конкурентоспроможності був 0,88 в 2021 р., а найнижчий в ТОВ “Елеватор “Чиста криниця” – -1,19 в 2018 р. Пояснити дану ситуацію можна проблемами зі стабільністю доходів та прибутку, а також скороченням працівників на аграрному підприємстві, що все разом відобразилося на зменшенні його частки ринку. Оцінка конкурентоспроможності не лише порівнює стан аграрних підприємств на ринку, але й опосередковано демонструє їхню економічну ефективність. Визначено шляхи підвищення конкурентоспроможності в контексті забезпечення економічної ефективності аграрних підприємств. Забезпечивши на належному рівні економічну ефективність аграрні підприємства тим самим досягають поставлених цілей господарювання та стають конкурентоспроможними.
EN: The article examines the competitiveness of agrarian enterprises in the context of ensuring their economic efficiency. A diagram has been constructed to illustrate the relationship between competitiveness and economic efficiency. A methodology for the assessment of the competitiveness of agrarian enterprises has been developed. The methodology comprises three distinct phases: the identification of key indicators, the normalization of indicators, and the weighted scoring of indicators. The assess-ment of competitiveness is informed by a number of key indicators, including market share, return on sales, labor productivity, and product quality. These indicators were normalized according to the Z-score method. The weights of each indicator were then determined for the calculation of the general competitiveness index. The indicators of the competitiveness of the studied agrari-an enterprises demonstrate an increase in market shares in Ukraine during 2018–2022 in TOV Elevator Chysta krynytsia and in PP Imeni Kalashnyka to 0.069 % and 0.023 %, respectively. In contrast, the market share of VSK Zlahoda decreased in Ukraine to 0.015 %. A decrease in return on sales was observed at all three agrarian enterprises under study in 2022 compared to 2018. This was attributed to the challenging economic situation in Ukraine and the global agrarian market. Concurrently, agrarian enterprises have witnessed an increase in labor productivity, which can be attributed to the optimization of the workforce and improvements in production. The competitiveness of the agrarian enterprises under study was evaluated using a weighted scor-ing method, based on the selected indicators. In the period between 2018 and 2022, the highest general competitiveness index was achieved by VSK Zlahoda, with a score of 0.88 in 2021. Conversely, the lowest general competitiveness index was recorded by TOV Elevator Chysta krynytsia, with a score of -1.19 in 2018. This situation can be explained by a number of factors, includ-ing problems with the stability of revenues and profits, as well as a reduction in the number of workers at the agrarian enter-prise. Collectively, these factors have led to a decrease in the market share of the enterprise. The assessment of competitiveness not only compares the state of agrarian enterprises on the market, but also indirectly demonstrates their economic efficiency. A number of ways to increase competitiveness in the context of ensuring the economic efficiency of agrarian enterprises have been identified. Upon achieving an adequate level of economic efficiency, agrarian enterprises will then be able to achieve their business goals and become competitive
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13484
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/1610
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/192-10
Розташовується у зібраннях:№ 191

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Lesiuk.pdf472,18 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.