Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13664
Назва: Соціально-економічні передумови та принципи забезпечення продовольчої безпеки України
Інші назви: Socio-economic requirements and principles of ensuring food security in Ukraine
Автори: Кузьома, Віталій Вікторович
Kuzoma, Vitalii
Ключові слова: продовольче самозабезпечення
продути харчування
безпека
доступність
доходи
витрати
affordability
blow nutrition
expenses
food self-sufficiency
security
income
Дата публікації: вер-2024
Видавництво: ННІ "Придніпровська Державна академія будівництва та архітектури"
Бібліографічний опис: Кузьома В. В. Соціально-економічні передумови та принципи забезпечення продовольчої безпеки України / В. В. Кузьома // Економічний простір. – 2024. - № 192. - С. 56-62
Короткий огляд (реферат): UK: Забезпечення продовольчої безпеки країни - складе та відповідальне завдання, вирішення якого визначається сукупністю значної кількості чинників і факторів. Визначальними серед цих чинників постають соціально-економічні фактори, які зумовлюють рівень фізичної та економічної доступності продовольства для населення країни. У статті проведено дослідження основних соціально-економічних факторів, які здійснюють вплив на достатність і доступність харчування для населення України. Проведена кількісна оцінка темпів співвідношення вартості продуктового набору та середньої заробітної плати в Україні, які визначають економічну доступність продовольства для населення. Проаналізовано структура грошових витрат домогосподарств. Досліджено цінові тренди на продукти харчування, рівень доходів населення України та їх вплив на доступність і стан продовольчого забезпечення. Здійснена аналітична оцінка динаміки рівня самозабезпеченості продовольством населення України. Обґрунтовано сукупність основних принципів, які на думку авторів, постають пріоритетними у забезпеченні стратегічної продовольчої безпеки України на засадах сталого розвитку
EN: Ensuring the country's food security is a complex and responsible task, the solution of which is determined by a combination of many factors and factors. Socio-economic factors that determine the level of physical and economic availability of food for the country's population are decisive among these factors. The article examines the main socio-economic factors that influence the sufficiency and availability of food for the population of Ukraine. Among the most important of them, the value of the minimum food basket of Ukrainians, food prices, incomes and expenses of the population, and price trends in the food market were analyzed. A quantitative assessment of rates of the ratio of the cost of a food set and the average wage in Ukraine, which determines the economic availability of food for the population, was carried out. The structure of household expenses is analyzed. The obtained research results showed threatening trends in the growth of the share of population expenditure on food in the structure of spending to the maximum critical value. The price trends for food products and their changes in recent years have been studied. The income level of the population of Ukraine, the actual wages, and their combined effect on the availability and state of food supply are analyzed. An analytical assessment of the current state and dynamics of the level of food self-sufficiency of the population of Ukraine by its main types was carried out. Specific threatening trends have been identified regarding the sufficiency of domestic production of certain food products for food security (fruits, berries, and grapes are characterized. A set of fundamental principles are substantiated, which, according to the authors, become a priority in ensuring the strategic food security of Ukraine based on sustainable development. Priority among them are highlighted: priorities of food quality, safety, and environmental friendliness, formation of sustainable food security networks based on the creation of inclusive agro-food markets, increasing the level of social responsibility of food producers and food consumers, strategic priorities of environmental friendliness, conservation of natural and biological resources and minimization of climate change. Certain aspects of the quality and safety of agricultural production and food products were investigated in the context of the prohibited principles. The organizational principles of food quality and safety monitoring processes in the Ukrainian agro-food sector have been studied
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/13664
Інші ідентифікатори: DOI: https://doi.org/10.30838/EP.192.56-62
https://economic-prostir.com.ua/article/192-soczialno-ekonomichni-peredumovy-ta-prynczypy-zabezpechennya-prodovolchoyi-bezpeky-ukrayiny/
Розташовується у зібраннях:№ 192

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kuzoma.pdf306,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.