Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14736
Title: Продовольча безпека: генезис та сучасні пріоритети забезпечення
Other Titles: Food safety: genesis and current security priorities
Authors: Саад, Р.-Р. Абдо Саід
Saad, Roman-Rami
Keywords: продовольча безпека
безпека харчування
продовольство
доступність й достатність
їжа
продукти харчування
food security
food security
foodstuffs
availability and sufficiency
food
Issue Date: Dec-2024
Publisher: ННІ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури"
Український державний університет науки і технологій
Citation: Саад Р.-Р. Абдо Саід Продовольча безпека: генезис та сучасні пріоритети забезпечення / Саад Р.-Р. Абдо Саід // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2024. – № 4(45). – С. 29-34
Abstract: UK: Необхідність задоволення потреби в їжі була і залишається пріоритетною для кожної людини. Попри суттєвий технологічний поступ, коли знання й інформація вважаються більш цінними ресурсами у порівнянні із лімітованими природніми, проблема забезпечення продовольчої безпеки в подальшому залишається невирішеною. В ході відстеження генезису сприйняття продовольчої безпеки з’ясовано, що зміст цієї категорії характеризувався постійним переосмисленням, тобто від необхідності створення фізичної доступності їжі до чіткого формулювання вимог стосовно калорійності й безпечності харчування. Доведено, що забезпечення продовольчої безпеки не може бути в повній мірі здійсненим на будь-якому із ієрархічних рівнів. Так, пріоритетним є самозабезпечення продовольством кожної країни, але повноцінне задоволення потреб в їжі не може бути реалізованим без імпорту окремих продуктів харчування. Голод стимулює міграційні процеси, тому реалізації міжнародних програм забезпечує зниження ризику неконтрольованих соціальних збурень. Проведені узагальнення стали підставою для осучаснення трактування поняття «продовольча безпека» й забезпечили необхідний теоретичний базис для подальших наукових розвідок.
EN: The need to satisfy the need for food was and remains a priority for every person. Despite significant technological progress, when knowledge and information are considered more valuable resources compared to limited natural resources, the problem of ensuring food security in the future remains unsolved. The growth of the planet’s population with increasing negative impact on the natural environment makes it difficult to meet the primary need for food for every person. Physical and mental activity cannot be achieved solely due to the availability of any food, it is about caloric systematic nutrition taking into account individual properties. The purpose of the research is to clarify the historical moments and modern trends in the interpretation of the concept of “food safety” in order to create the necessary basis for understanding the essence of this category. In order to clarify the theoretical basis for ensuring food security, the following methods were used: induction and deduction, comparison and systematization – in the study of the essential characteristics of the term “food security”; synthesis and analysis – to characterize the critically high share of income spent on food products in Ukraine; morphological analysis – for the prerequisites of supplementing the understanding of food security; graphic – for visual representation of theoretical and methodical material; abstract-logical – for theoretical generalizations and research conclusions. In the course of tracing the genesis of the perception of food security, it was found that the content of this category was characterized by constant rethinking, i.e. from the need to create physical availability of food to a clear formulation of requirements regarding caloric content and food safety. It has been proven that ensuring food security cannot be fully implemented at any of the hierarchical levels. Yes, the priority is food self-sufficiency of each country, but the full satisfaction of food needs cannot be realized without the import of certain food products. Hunger stimulates migration processes, therefore the implementation of international programs ensures the reduction of the risk of uncontrolled social disturbances. The conducted generalizations became the basis for modernizing the interpretation of the concept of “food safety” and provided the necessary theoretical basis for further scientific research.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/14736
Other Identifiers: https://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/45_2024/7.pdf
DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.45-5
Appears in Collections:№ 4 (45)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Saad Roman-Rami.pdf507,51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.