Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/16388| Назва: | Сучасні реалії ринку хлібопекарської продукції в Україні |
| Інші назви: | Current realities of the bakery market in Ukraine |
| Автори: | Івченко, Володимир Миколайович Ivchenko, Volodymyr Полонська, Ольга Миколаївна Polonska, Olga Солошонок, Алла Леонідівна Soloshonok, Alla |
| Ключові слова: | хлібопекарська галузь крафтова продукція індекс виробництва виробничі ресурси рейтинг виробників середні споживчі ціни асортимент bakery industry production resources average consumer prices production index craft products manufacturer rating assortment |
| Дата публікації: | сер-2025 |
| Видавництво: | ННІ "Придніпровська державна академія будівництва та архітектури" Український державний університет науки і технологій |
| Бібліографічний опис: | Івченко В. М. Сучасні реалії ринку хлібопекарської продукції в Україні / В. М. Івченко, О. М. Полонська, А. Л. Солошонок // Економічний простір. – 2025. – № 204. – С. 124-130 |
| Короткий огляд (реферат): | UK: У статті проведено дослідження ринку хлібопекарської продукції, висвітлено вплив військової агресії на розвиток і проблеми хлібопекарської галузі, проаналізовано індекси виробництва, виокремлено питання щодо культури споживання хлібобулочних виробів та їх асортимент, окреслено основні тенденції та можливості розвитку малого хлібопекарського бізнесу, проаналізовано кількість діючих підприємств з виробництва хліба, хлібобулочних і борошняних виробів, представлено рейтинг ТОП-10 виробників хліба України та охарактеризовано найбільші компанії з виробництва хлібопекарської продукції, визначено причини підвищення вартості хліба і відповідно зростання цін на виробничі ресурси (сировину, матеріали, устаткування, енергоносії), розраховано та подано основні показники щодо зміни середніх споживчих цін на хліб та хлібобулочні вироби у довоєнного період та в умовах сьогодення. EN: The article conducted a study of the bakery market, highlighted the impact of military aggression on the development and problems of the bakery industry. It was established that the bakery industry remains one of the most developed and is represented by a wide network of domestic enterprises of various forms of ownership, which provide the population with essential products. The production indices were analyzed, it was shown that today the situation has stabilized, and already in 2024 the recovery of production amounted to +5.1% compared to the previous period, in March 2025 the growth of production was 10.2%. he issues of the culture of consumption of bakery products and their assortment are highlighted, it is shown that a market for expensive bread has been formed, the main requirements for which are quality, freshness and an unusual recipe, this is craft bread, the popularity of the toast bread segment is growing. The main trends and opportunities for the development of small bakery business are outlined. The number of operating enterprises producing bread, bakery and flour products is analyzed, the TOP-10 rating of bread producers in Ukraine is presented based on such indicators as production volumes, number of SKUs, human resources potential, customer orientation, digital presence, etc., the largest companies producing bakery products are characterized, the work of the Kyivkhlib company and the development of the Pereyaslavl enterprise MYZA LLC are evaluated. he reasons for the increase in the cost of bread and, accordingly, the increase in prices for production resources (raw materials, materials, equipment, energy sources) were determined, it was established that the increase in the cost of bread is due to the increase in prices for raw materials, so in 2024, flour rose in price by 27.0%, oil rose in price by 23.5%, sugar increased by 2.9%. The main indicators of changes in average consumer prices for bread and bakery products in the pre-war period and in today's conditions were calculated and presented, the largest growth was noted for rye-wheat bread in 2024 compared to the previous year. Assumptions were made regarding the main directions of future development in the bread and bakery products market, data on the world bakery products market were provided. |
| URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/16388 |
| Інші ідентифікатори: | https://economic-prostir.com.ua/article/204-suchasni-realiyi-rynku-hlibopekarskoyi-produkcziyi-v-ukrayini/ DOI: https://doi.org/10.30838/EP.204.124-130 |
| Розташовується у зібраннях: | № 204 |
Файли цього матеріалу:
| Файл | Опис | Розмір | Формат | |
|---|---|---|---|---|
| Ivchenko.pdf | 362,88 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.