Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2300
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЛазебна, Ірина Василівна-
dc.contributor.authorЛазебна, Ирина Васильевна-
dc.contributor.authorLazebna, Iryna-
dc.contributor.authorСонько, Юлія Анатоліївна-
dc.contributor.authorСонько, Юлия Анатольевна-
dc.contributor.authorSonko, Yuliia-
dc.date.accessioned2019-12-23T08:05:33Z-
dc.date.available2019-12-23T08:05:33Z-
dc.date.issued2019-05-
dc.identifierhttp://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/20_2019/85.pdf-
dc.identifier.citationЛазебна І. В. Особливості розвитку конкуренції на ринках досвідчених благ (на прикладі ринку соків в Україні) / І. В. Лазебна, Ю. А. Сонько // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 20. – С. 556-560.en_US
dc.identifier.urihttp://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2300-
dc.description.abstractUK: У статті розглянуто особливості конкурентного середовища на ринку соків в Україні. Ринок соків є класичним прикладом ринку досвідчених благ. Ключовою відмінністю досвідчених благ є можливість оцінити їхню якість виключно в момент споживання. Проаналізовано характерні особливості ринку соків в Україні. Проведено ретельний аналіз рівня розвитку конкуренції на ринку з використанням авторської методики оцінки рівня розвитку конкуренції, а також розроблених та апробованих авторських показників. Оцінено привабливість ринку для потенційних конкурентів та проаналізовано можливість установлення додаткових бар’єрів вступу на ринок. Проведено кореляційно-регресійний аналіз для встановлення, характеристики якого саме блоку: структурного, поведінкового чи функціонального є найбільш впливовими для розвитку ринкової конкуренції.en_US
dc.description.abstractRU: В статье рассмотрены особенности конкурентной среды на рынке соков в Украине. Рынок соков является классическим примером рынка опытных благ. Ключевым отличием опытных благ является возможность оценить их качество только в момент потребления. Проанализированы характерные особенности рынка соков в Украине. Проведен тщательный анализ уровня развития конкуренции на рынке с использованием авторской методики оценки уровня развития конкуренции, а также разработанных и апробированных авторских показателей. Оценен уровень привлекательности рынка для потенциальных конкурентов и проанализирована возможность установки дополнительных барьеров вступления на рынок. Проведен корреляционно-регрессионный анализ для установления, характеристики которого именно блока: структурного, поведенческого или функционального являются наиболее влиятельными для развития рыночной конкуренции.-
dc.description.abstractEN: In the article the features of the competitive environment on the Ukrainian juice market are considered. The juice market is a classic example of the market of experience goods. The key difference between experience goods is the ability to evaluate their quality exclusively at the time of consumption. The article analyzes the characteristic features of the Ukrainian juices market. A thorough analysis of the level of development of competition on the market has been conducted, using author's methodology for assessing the level of development of competition, as well as developed and tested author's indicators. The attractiveness of the market for potential competitors was assessed and the possibility of establishing additional barriers to entry into the market was analyzed. The degrees of concentration of market shares, the distribution of market shares (dispersion index and Gini index) were researched. The dynamics of the level of monopoly power (Lerner index) in the market are revealed. An attempt has been made to ascertain whether the market situation affects the level of monopoly power in the market. A correlation-regression analysis has been carried out in order to determine which characteristics of a particular block: structural, behavioral or functional are most influential for the development of market competition. In our view, it is advisable to take an increase in the number of companies (Tn), an increase in the development level index, with the aim of identifying the same characteristics: functional, behavioral or structural, which are crucial for the development of the competitive environment of the researched market, as indicators that illustrate the growth of competition. Indicators reflecting constraining factors in the development of competition are sales growth (Tq), market attractiveness growth (T_CMA), and growth of uneven market shares (Tg) (for this purpose, the change in the Gini index value was used). The developed integral indicator of the development of competition allows us to assess the impact of these factors. The conducted research allows us to create the preconditions for developing the areas of state monitoring and regulation of the markets of experienced goods. After all, the effectiveness of state regulation is determined by the timely prevention of problems, and not just finding ways to address existing ones.-
dc.language.isouken_US
dc.subjectринок соківen_US
dc.subjectконкуренціяen_US
dc.subjectаналізen_US
dc.subjectметодикаen_US
dc.subjectконкурентне середовищеen_US
dc.subjectпривабливість ринкуen_US
dc.subjectрынок соковen_US
dc.subjectконкуренцияen_US
dc.subjectанализen_US
dc.subjectметодикаen_US
dc.subjectконкурентная средаen_US
dc.subjectпривлекательность рынкаen_US
dc.subjectjuice marketen_US
dc.subjectcompetitionen_US
dc.subjectanalysisen_US
dc.subjectmethodologyen_US
dc.subjectcompetitive environmenten_US
dc.subjectmarket attractivenessen_US
dc.titleОсобливості розвитку конкуренції на ринках досвідчених благ (на прикладі ринку соків в Україні)en_US
dc.title.alternativeОсобенности развития конкуренции на рынках опытных благ (на примере рынка соков в Украине)en_US
dc.title.alternativeFeatures of competition development on experience goods’ markets (on the example of the juices market of Ukraine)en_US
dc.typeArticleen_US
Розташовується у зібраннях:№ 3 (20)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Lazebna.pdf267,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.