Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2402
Назва: Типологія, особливості функціонування, принципи управління розвитком сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів
Інші назви: Типология, особенности функционирования, принципы управления развитием сельскохозяйственных обслуживающих кооперативов
Typology, peculiarities of functioning, principles of management of agricultural service development cooperatives
Автори: Репілевська, Оксана Юріївна
Репилевская, Оксана Юрьевна
Repilevska, Oksana
Ключові слова: сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи
особливості функціонування
типологія
посередники
відмінності
принципи
ефективне управління
сельскохозяйственные обслуживающие кооперативы
особенности функционирования
типология
посредники
отличия
принципы
эффективное управление
agricultural servicing cooperatives
features of functioning
typology
intermediaries
differences
effective management
principles
Дата публікації: сер-2019
Бібліографічний опис: Репілевська О. Ю. Типологія, особливості функціонування, принципи управління розвитком сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів / О. Ю. Репілевська // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 21. – С. 319-325.
Короткий огляд (реферат): UK: У статті визначено зміст та типологію сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Обґрунтовано цілі, які переслідуються під час створення кооперативу. Виявлено особливості їх функціонування й тенденції розвитку. Призначення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу полягає у задоволенні потреб його членів. Порівняно з іншими корпоративними структурами обслуговуючий кооператив є тільки засобом або інструментом вирішення проблем своїх членів. Встановлено відмінності з посередницькими організаціями й переваги для сільських товаровиробників. Обґрунтовано пріоритетні ознаки сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів для товаровиробників перед посередниками. Виявлено виклики й загрози діяльності. Визначено дії, що спричиняють перехід обслуговуючих кооперативів у комерційні структури. Обґрунтовано принципи управління їх збереженням, розвитком та відтворенням на перспективу.
RU: В статье определены содержание и типология сельскохозяйственных обслуживающих кооперативов. Обоснованно цели, которые преследуются при создании кооператива. Выявлены особенности их функционирования и тенденции развития. Назначение сельскохозяйственного обслуживающего кооператива заключается в удовлетворении потребностей его членов. По сравнению с другими корпоративными структурами обслуживающий кооператив является только средством или инструментом решения проблем своих членов. Установлены отличия с посредническими организациями и преимущества для сельских товаропроизводителей. Обоснованы приоритетные признаки сельскохозяйственных обслуживающих кооперативов для товаропроизводителей перед посредниками. Выявлены вызовы и угрозы деятельности. Определены действия, которые вызывают переход обслуживающих кооперативов в коммерческие структуры. Обоснованы принципы управления их сохранением, развитием и воспроизводством на перспективу.
EN: The article defines the content and typology of agricultural servicing cooperatives. The goals pursued when creating a cooperative are substantiated. The features of their functioning and development tendencies are revealed. The appointment of an agricultural servicing cooperative is to meet the needs of its members. Compared to other corporate structures, the service co-op is only a means or tool for solving the problems of its members. Differences with intermediary organizations and advantages for rural commodity producers are established. The priority signs of agricultural servicing cooperatives for commodity producers before intermediaries are substantiated. Consequently, the service cooperative has the characteristics of an intermediary organization working to meet the socio-economic interests of its members. Carrying out, at first glance, the intermediary functions, the service cooperative is in essence not an intermediary. An intermediary practically assigns profits derived from activities with his clients, and the cooperative, on the contrary, does not aim to profit, but only compensates for the costs of operations. That is, it provides services at cost. Challenges and threats are identified. The actions leading to the transition of service cooperatives into commercial structures are determined. The principles of management of their preservation, development and reproduction in perspective are substantiated. The basis of the commercial success of agricultural service cooperatives lies in their resilience to survival under conditions of fierce competition, first of all, in a deep organizational, technological and psychological connection with the households of their members. Serving cooperatives in the village also realize the traditional aspirations of rural residents for mutual assistance, cooperation on a mutually beneficial basis. However, their successful functioning is possible only if in their activities they will be guided by the generally accepted principles of transparency in the adoption of managerial and marketing decisions, honesty, justice, and other cooperative principles adopted in a civilized world.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2402
Інші ідентифікатори: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/51.pdf
Розташовується у зібраннях:№ 4 (21)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Repilevska.pdf207,54 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.