Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2449
Title: Моделювання процесу управління ризиками під час упровадження інновацій на підприємствах харчової промисловості
Other Titles: Моделирование процесса управление рисками при внедрении инноваций на предприятиях пищевой промышленности
Modeling the risk management process in implementation of innovations at food industry enterprises
Authors: Жебка, Валентин Володимирович
Жебка, Валентин Владимирович
Zhebka, Valentyn
Шевченко, В. С.
Шевченко, В. С.
Shevchenko, Valentyna
Keywords: інновації
ризики
управління
економіко-математична модель
харчова промисловість
підприємство
теорія ігор
инновации
риски
управление
экономико-математическая модель
предприятие
теория игр
пищевая промышленность
innovations
risks
management
economic and mathematical model
food industry
enterprise
game theory
Issue Date: Aug-2019
Citation: Жебка В. В. Моделювання процесу управління ризиками під час упровадження інновацій на підприємствах харчової промисловості / В. В. Жебка, В. С. Шевченко // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 21. – С. 605-609.
Abstract: UK: У статті проведено аналіз існуючих досліджень у сфері управління інноваційним розвитком підприємств та ризиків упровадження інновацій. У процесі дослідження авторами встановлено необхідність розроблення економіко-математичної моделі процесу управління інноваційними змінами, що дасть змогу попередити ризики та визначити ефективність упровадження інновацій. Під час побудови економіко-математичної моделі доведено, що у зв’язку з особливостями галузі харчової промисловості необхідно перейти від задач лінійного програмування до стохастичних задач із ймовірнісним обмеженнями. Наведено етапи аналізу економічного ризику під час упровадження інновацій. Запропоновано використання теорії ігор у процесі оцінки впровадження інновацій. Наведено методи теорії ігор, що використовуються під час пошуків оптимальної стратегії.
RU: В статье проведен анализ существующих исследований в области управления инновационным развитием предприятий и рисков внедрений инноваций. В процессе исследования авторами установлена необходимость разработки экономико-математической модели процесса управления инновационными изменениями, что позволит предупредить риски и определить эффективность внедрения инноваций. При построении экономико-математической модели было доказано, что в связи с особенностями отрасли пищевой промышленности необходимо перейти от задач линейного программирования до стохастических задач по вероятностным ограничениями. Приведены этапы анализа экономического риска при внедрении инноваций. Предложено использование теории игр в процессе оценки внедрения инноваций. Приведены методы теории игр, используемых при поисках оптимальной стратегии.
EN: The article analyzes existing research in the field of innovation development management of enterprises and risks of innovations implementation. Today, innovation is the basis for the development of food industry enterprises. They determine the pace and extent of enterprise development, as well as their structural changes. The introduction of innovations enables the creation of advanced production technologies and the development of new products based on them, which allow the production to increase the quality of production, reduce the cost and provide the company with a competitive edge. However, experience shows that innovation is facing a number of difficulties and economic failures. The source of these failures is the management of innovations and their direct introduction into the production process. In the course of the research, the authors determined the necessity of developing an economic-mathematical model of the process of managing innovation, which would prevent risks and determine the effectiveness of the introduction of innovations. It is established that the use of the hierarchy of economic and mathematical models allows us to apply considerably more number of factors than with autonomous economic and mathematical models. It has been established that it is necessary to create such a class of economic and mathematical models that allow determining the level of necessary security for certain types of resources and their systemic influence on the formation of profit, that is, the efficiency of the use of the implemented innovation. When constructing an economics-mathematical model it was proved that in connection with the peculiarities of the food industry, it is necessary to move from the tasks of linear programming to stochastic problems with probabilistic constraints. The stages of economic risk analysis in the implementation of innovations are presented. The authors propose the use of game theory in the process of evaluating the implementation of innovations. The methods of game theory are used in search of optimal strategy. It is proved that the use of economic-mathematical models and game theory in introducing innovations at food industry enterprises and management will allow us to rationally choose the necessary management and substantiate its effectiveness.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2449
Other Identifiers: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/21_2019/93.pdf
Appears in Collections:№ 4 (21)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Zhebka.pdf304,51 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.