Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2507
Title: Класифікація витрат та їх облік на підприємствах молокопереробної промисловості
Other Titles: Классификация затрат и их учет на предприятиях молокоперерабатывающей промышленности
Classification of costs and their accounting in the dairy enterprises
Authors: Мошковська, Олена Анатоліївна
Мошковская, Елена Анатольевна
Moshkovskа, Olena
Keywords: витрати
молокопереробні підприємства
діяльність
особливості
класифікація
облік
оцінка
метод
молокоперерабатывающие предприятия
расходы
деятельность
особенности
учет
оценка
классификация
costs
dairies
classification
accounting
method
Issue Date: Sep-2019
Citation: Мошковська О. А. Класифікація витрат та їх облік на підприємствах молокопереробної промисловості / О. А. Мошковська // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2019. – № 22. – С. 257-265.
Abstract: UK: У статті наведено авторський підхід до класифікації витрат на підприємствах молокопереробної промисловості, запропоновано рекомендації щодо їх обліку. Вказано на те, що особливості діяльності молокопереробних підприємств формують наявність специфічних витрат, які потребують обліку, що, своєю чергою, призводить до необхідності формування та впровадження відповідної системи обліку витрат. Наведено аргументи на користь того, що на підприємствах галузі можуть використовуватися два варіанти попередільного методу обліку витрат: напівфабрикатний і безнапівфабрикатний. Вибір варіанту обліку витрат залежить від стилю управління, характеру рішень, що приймаються, та етапу прийняття рішення. Зазначено, що, виходячи зі специфічних особливостей, молокопереробне виробництво носить попередільний характер, що зумовлює необхідність використання попередільного методу обліку витрат з упровадженням елементів поточної оцінки й обліку виробничих запасів за методом нормативних затрат.
RU: В статье приведен авторский подход к классификации затрат на предприятиях молокоперерабатывающей промышленности, предложены рекомендации по их учету. Указано на то, что особенности деятельности молокоперерабатывающих предприятий формируют наличие специфических расходов, требующих учета, что, в свою очередь, приводит к необходимости формирования и внедрения соответствующей системы учета затрат. Приведены аргументы в пользу того, что на предприятиях отрасли могут использоваться два варианта попередельного метода учета затрат: полуфабрикатный и безполуфабрикатный. Выбор варианта учета затрат зависит от стиля управления, характера принимаемых решений и этапа принятия решения. Указано, что, исходя из специфических особенностей, молокоперерабатывающее производство носит попередельный характер, что вызывает необходимость использования попередельного метода учета затрат с использованием элементов текущей оценки и учета производственных запасов по методу нормативных затрат.
EN: This article presents the author's approach to the classification of costs at dairy enterprises, and offers recommendations for their accounting. The urgency of this problem is that there is currently no universal algorithm for choosing a cost accounting option, which requires the creation of sound approaches to the choice of accounting option and needs further investigation. It is stated that the Milk Complex is a complex system, the elements of which differ in their nature of reproduction and functional role. One of the key elements of this system is dairy enterprises, whose activities are based on the technical and technological basis of milk processing, the production of a wide range of dairy products, waste reuse. The peculiarities of the activities of dairy enterprises are formed by the presence of specific costs that need accounting, which allows the management of the enterprise to get an objective picture in terms of resource costs, determine the cost of production and to form selling prices for finished products. Therefore, the solution of these problems leads to the need to create and implement in the activity of individual dairy enterprises mechanisms aimed at enhancing their activities through internal reserves, in particular, through the introduction of an appropriate cost accounting system. Creating an orderly cost structure of the enterprise requires the implementation of economically justified classification on separate grounds. This involves allocating and generalizing group costs to presenting information in a convenient and manageable way. Classification is required to organize the economic work of the enterprise, determine the cost of production and pricing, rationing, planning, control and cost analysis It was noted that enterprises can use two variants of cost accounting, which takes into account the presence of half-stuff products and does not take them into account. The choice of cost accounting depends on the management style, the nature of the decisions being made and the stage of the decision. It is stated that, based on specific features, dairy production is a step-by-step nature, which necessitates the use of a step-by-step method of cost accounting, with the introduction of elements of current assessment and inventory accounting for the method of regulatory costs.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/2507
Other Identifiers: http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/22_2019/38.pdf
Appears in Collections:№ 5 (22)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Moshkovskа.pdf379,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.