Please use this identifier to cite or link to this item: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5294
Title: Методичний підхід до визначення напряму розвитку підприємства ресторанного бізнесу
Other Titles: The methodological approach to determining the development direction of the restaurant business enterprise
Authors: Балацька, Наталія Юріївна
Balatska, Natalia
Keywords: розвиток
підприємство
ресторанний бізнес
матрична модель
іінтегральний показник
напрям розвитку
прогресивний
регресивний
стабільний
enterprise
restaurant business
matrix model
iintegral indicator
development direction
progressive
regressive
stable
Issue Date: Feb-2020
Citation: Балацька Н. Ю. Методичний підхід до визначення напряму розвитку підприємства ресторанного бізнесу / Н. Ю. Балацька // Економічний простір. – 2020. – № 154. – С. 61-67.
Abstract: UK: Інтеграція України у світову економічну систему актуалізує питання забезпечення ефективного розвитку кожного конкретного суб’єкта господарювання всіх сфер діяльності, серед яких переважну роль відіграють підприємства ресторанного бізнесу. Сучасні підприємства ресторанного бізнесу роблять значний внесок в економічний розвиток держави за рахунок позитивного впливу на вдосконалення інших галузей господарської діяльності, а отже, виступають невід’ємною частиною економіки держави, формуючи при цьому фундамент добробуту населення та розвитку. Дослідження економічних аспектів розвитку має ключове значення для визначення перспектив та можливостей як кожного окремого підприємства ресторанного бізнесу, так і економіки України у цілому. Темпи розвитку, вірний вибір чинників розвитку є джерелом формування конкурентних переваг. Запропонований методичний підхід до оцінки напряму розвитку підприємства ресторанного бізнесу враховує галузеву специфіку підприємств даної сфери, ґрунтується на матричному підході до оцінки ефективності та інтегрує динамічну взаємозалежну модель комплексного зв’язку ресурсів із витратами та дає змогу визначити пріоритетні напрями вдосконалення існуючої системи управління розвитком підприємства ресторанного бізнесу.
EN: The integration of Ukraine into the global economic system actualizes the issue of ensuring the effective development of each specific economic entity of all spheres of activity, among which the restaurant business enterprises play a predominant role. Modern restaurant business enterprises make a significant contribution to the economic development of the state due to the positive influence on the improvement of other branches of economic activity, and therefore, they are the integral part of the economy of the state, thus, forming the foundation for the well-being of the population and development. The research of the economic aspects of development is crucial for determining the prospects and opportunities of each specific restaurant business enterprise and the economy of Ukraine as a whole. The pace of development, the correct choice of factors of development is a source of formation of competitive advantages. The article deals with the issue of the management of the restaurant business development in the dynamic environment. In the course of the research, it is argued that the development of any restaurant business is not monotonous and includes not only progressive directions, but also degradation paths that may change progress and lead to certain destruction of certain elements of the socio-economic system. The alternative development directions of the restaurant business enterprise are described: progressive, regressive, stability. The existing methodological approaches to the assessment of the enterprise development are analyzed, their advantages and disadvantages are determined. The system of indicators of development of the restaurant business enterprises is formed, which takes into account their industry specificity by groups of resource, cost and performance indicators and allows to determine the key dominants of development taking into account internal abilities and capabilities. The proposed methodological approach to the estimation of the development direction of the restaurant business enterprise, based on the matrix approach, and is organized on the principle of "resources – costs – results", integrates the dynamic interdependent model of their complex communication and allows to determine priority directions of improvement of the existing system of development management of the restaurant business enterprise.
URI: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5294
Other Identifiers: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/issue/view/26
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/154-11
Appears in Collections:№ 154

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Balatska.pdf563,78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.