Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5696
Назва: Передумови трансформації існуючої бізнес-моделі агропродовольчих холдингів у напрямі інклюзивності
Інші назви: Prerequisites for transformation of business model of agricultural holdings in the direction of inclusiveness
Автори: Дідух, Сергій Мирославович
Didukh, Serhii
Ключові слова: агропродовольчі холдинги
передумови впровадження інклюзивної моделі
глобалізаційна трансформація агропродовольчих холдингів
інклюзивний розвиток
інклюзивність
preconditions for implementation of the inclusive model
inclusive development
globalization transformation of agro-food holdings
agri-food holdings
inclusiveness
Дата публікації: лис-2020
Видавництво: ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури»
Бібліографічний опис: Дідух С. М. Передумови трансформації існуючої бізнес-моделі агропродовольчих холдингів у напрямі інклюзивності / С. М. Дідух // Економічний простір. – 2020. – № 162. – С. 69-74.
Короткий огляд (реферат): UK: Статтю присвячено дослідженню особливостей зовнішнього середовища агропродовольчих холдингів та визначенню передумов трансформації існуючої бізнес-моделі у напрямі інклюзивності. Проаналізовано результати розвитку агропродовольчого сектору за 1991–2019 рр. щодо зростання обсягу виробництва сільськогосподарських культур на основі збільшення врожайності та підвищення продуктивності праці Визначено вектор глобалізаційної трансформації агропродовольчих холдингів України, досліджено місце агропродовольчих холдингів в економіці. Окреслено проблеми зайнятості сільського населення та деградації сільської інфраструктури. Описано проблеми та переваги дрібних фермерських господарств, а також зміну моделі їх функціонування. Показано ключові аспекти трансформації існуючої бізнес-моделі агропродовольчих холдингів у напрямі інклюзивності. Виділено передумови трансформації бізнес-моделі агрохолдингів у напрямі інклюзивності: соціальні, глобалізаційні, інституційні, конкурентні, ресурсні, земельні та моральні.
EN: The article is devoted to the study of the peculiarities of the external environment of agri-food holdings and identifying the preconditions for transforming the business model in the direction of inclusiveness. The urgency of the topic is due to the need to improve the strategy of development of agri-food holdings in a dynamic change of market conditions. The methods of abstraction and logical awareness, as well as statistical and economic analysis are used in the work. The article analyzes the results of the agri-food sector development for 1991-2019, which consist in a significant increase in crop production based on increasing yields, increasing labor productivity in the agricultural sector under the influence of innovative development of agricultural producers, primarily agri-food holdings. The vector of globalization transformation of agro - food holdings of Ukraine is determined, the place of agro - food holdings in economy is investigated. It is substantiated that the increase in the quantitative indicators of the agricultural sector did not lead to a significant increase in the welfare of rural areas. The problems of rural employment and degradation of rural infrastructure have been identified. The problems and advantages of small farms are described, as well as the change of the model of their functioning. The key aspects of the transformation of the existing business model of agri-food holdings in the direction of inclusiveness are identified: improvement of remuneration mechanisms and distribution of financial results; deepening cooperation with small agricultural producers on the basis of joint access to infrastructure; development of mechanisms of cooperation with local communities for the development of social infrastructure of rural areas; increase funding and co-financing of projects. The preconditions for the transformation of the business model of agricultural holdings in the direction of inclusiveness are highlighted: social, globalization, institutional, competitive, resource, land and moral. Further research should be aimed at developing applied tools for the implementation of the system of inclusive development of the agri-food sector.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/5696
Інші ідентифікатори: http://www.prostir.pdaba.dp.ua/index.php/journal/article/view/710
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/162-12
Розташовується у зібраннях:№ 162

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Didukh.pdf306,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.