Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6571
Назва: | Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти |
Інші назви: | Методические основы оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства: теоретические аспекты Methodological basis of assessment of fisheries industry competitiveness: theoretical aspects |
Автори: | Добровольська, Олена Володимирівна Добровольская, Елена Владимировна Dobrovolska, Elena Зубко, Оксана Володимирівна Зубко, Оксана Владимировна Zubko, Oksana |
Ключові слова: | конкурентоспроможність галузь рибництва оцінка конкурентоспроможності методи класифікація показники економіка конкурентоспособность отрасль рыбоводства оценка конкурентоспособности методы классификация показатели экономика competitiveness industry aquaculture competitiveness assessment methods classification indicators economy |
Дата публікації: | бер-2021 |
Бібліографічний опис: | Добровольська О. В. Методичні основи оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва: теоретичні аспекти / О. В. Добровольська, О. В. Зубко // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2021. – № 29. – С. 23-29. |
Короткий огляд (реферат): | UK: У статті визначено необхідність оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва, зважаючи на те, що вона є одним із досить перспективних та економічно вигідних напрямів розвитку агробізнесу для малих та середніх сільськогосподарських суб’єктів, а також представляє значний інтерес для інвесторів. Обґрунтовано роль та значення галузі рибництва для продовольчої безпеки країни та визначено, що дана галузь є перспективним напрямом розвитку в країні. Проаналізовано наукові літературні джерела на предмет існуючих методів оцінки конкурентоспроможності галузі рибництва та визначено основні методичні підходи до оцінювання рівня конкурентоспроможності галузі рибництва з урахуванням специфіки галузі. Наведено порівняльний аналіз методів оцінювання
конкурентоспроможності галузі рибництва, визначено їхні переваги, недоліки та можливості застосування. Виходячи з того, що конкурентоспроможність підприємства та, відповідно, галузі у цілому в умовах сьогодення виступає однією з визначальних характеристик ефективності його господарської діяльності і
водночас можливостей подальшого розвитку, сформульовано дефініції «конкурентоспроможність галузі» та «оцінка конкурентоспроможності галузі». RU: В статье определена необходимость оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства исходя из того, что она является одним из достаточно перспективных и экономически выгодных направлений развития агробизнеса для малых и средних сельскохозяйственных субъектов, а также представляет значительный интерес для инвесторов. Обоснованы роль и значение отрасли рыбоводства для продовольственной безопасности страны и определено, что данная отрасль является перспективным направлением ее развития в стране. Проанализированы научные литературные источники на предмет существующих методов оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства и определены основные методические подходы к оценке уровня конкурентоспособности отрасли рыбоводства с учетом специфики отрасли. Приведен сравнительный анализ методов оценки конкурентоспособности отрасли рыбоводства, определены их преимущества, недостатки и возможности применения. Исходя из того, что конкурентоспособность предприятия и, соответственно, отрасли в целом в сегодняшних условиях выступает одной из определяющих характеристик эффективности его хозяйственной деятельности и одновременно возможностей дальнейшего развития, сформулированы дефиниции «конкурентоспособность отрасли» и «оценка конкурентоспособности отрасли». EN: The article identifies the need to assess the competitiveness of the fisheries industry, given that the fisheries industry is one of the most promising and cost-effective areas of agribusiness development for small and medium-sized agricultural entities, and is of great interest to investors. The role and importance of the fish industry for the food security of the country are substantiated and it is determined that this industry is a promising area of development in the country. The scientific literature sources on the subject of the existing methods of assessing the competitiveness of the fisheries industry are analyzed and the main methodological approaches for assessing the level of competitiveness of the fisheries industry are determined, taking into account the specifics of the industry. The article provides a comparative analysis of methods for assessing the competitiveness of the fish industry, identifies the advantages, disadvantages and possibilities of applying this analysis.It is determined that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector is an important element of ensuring effective management and a prerequisite for obtaining sustainable competitive advantages in the long run. The article states that the assessment of the competitiveness of the fisheries sector determines the favorable and unfavorable market positions, as well as the strengths and weaknesses of fisheries.It is noted that the competitiveness of the industry is an aggregate indicator of the potential of all structural units and elements of the industry's potential, as well as its ability to prevent and respond quickly and adapt to changing environmental factors.It is emphasized that there is no single methodology for assessing the competitiveness of both the enterprise and the fisheries industry today, which is primarily due to the ambiguity of the interpretation of the very concept of competitiveness.Based on the fact that the competitiveness of the enterprise and the industry as a whole in modern conditions is one of the defining characteristics of the efficiency of its economic activity and, at the same time, opportunities for further development, the article defines the concepts of "industry competitiveness" and "industry competitiveness assessment". |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6571 |
Інші ідентифікатори: | http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/29_2021/6.pdf DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.29-4 |
Розташовується у зібраннях: | № 2 (29) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Dobrovolska.pdf | 248,26 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.