Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6862
Назва: | Маркетинговий моніторинг конкурентних можливостей компанії на ринку непродовольчих товарів |
Інші назви: | Маркетинговый мониторинг конкурентных возможностей компании на рынке непродовольственных товаров Marketing monitoring of company competitive opportunities in the non-food market |
Автори: | Ковшова, Ірина Олегівна Ковшова, Ирина Олеговна Kovshova, Iryna Глущенко, Вікторія Сергіївна Глущенко, Вікторія Сергіївна Hlushchenko, Viktoriia |
Ключові слова: | маркетинг моніторинг конкурент ринок непродовольчих товарів конкурентоспроможність компанія процес мониторинг рынок непродовольственных товаров компания конкурентоспособность процесс marketing non-food market company competitor competitiveness process monitoring |
Дата публікації: | тра-2021 |
Бібліографічний опис: | Ковшова І. О. Маркетинговий моніторинг конкурентних можливостей компанії на ринку непродовольчих товарів / І. О. Ковшова, В. С. Глущенко // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2021. – № 30. – С. 34-41. |
Короткий огляд (реферат): | UK: У статті описано стандартизований процес проведення маркетингового моніторингу конкурентних можливостей компанії на ринку непродовольчих товарів України. Визначено поняття «маркетинговий моніторинг конкурентних можливостей компанії», що конкретизує сфери застосування й узагальнює основні сучасні функції процесу. Досліджено тенденції розвитку ринку непродовольчих товарів в Україні. Апробовано стандартизований процес маркетингового моніторингу конкурентних можливостей компанії на прикладі Carlo Pazolini, що володіє мережею магазинів взуття. Розроблений процес проведення маркетингового моніторингу конкурентних можливостей компанії дає змогу підвищити рівень конкурентоспроможності внаслідок детального вивчення сильних і слабких сторін компанії та основних конкурентів, упровадити найкращі та найбільш ефективні технології та методи підвищення лояльності споживачів до бренду. RU: В статье описан стандартизированный процесс проведения маркетингового мониторинга конку- рентных возможностей компании на рынке непродовольственных товаров Украины. Определено понятие «маркетинговый мониторинг конкурентных возможностей компании», который конкретизирует сферы применения и обобщает основные современные функции процесса. Исследованы тенденции развития рынка непродовольственных товаров в Украине. Апробирован стандартизированный процесс маркетингового мониторинга конкурентных возможностей компании на примере Carlo Pazolini, компании, которая владеет сетью магазинов обуви. Разработанный процесс проведения маркетингового мониторинга конкурентных возможностей компании позволяет повысить уровень конкурентоспособности вследствие детального изучения сильных и слабых сторон компании и основных конкурентов, внедрить новые технологии и методы повышения лояльности к бренду. EN: The article describes the standardized process of marketing monitoring of the company's competitive opportunities in the non-food market of Ukraine. The concept of "marketing monitoring of the company's competitive capabilities" is defined, which specifies the areas of application and summarizes the main modern functions of the process. Moreover, trends in the development of the non-food market in Ukraine have been studied. The research determined by the problem of maintaining a high level of competitiveness in the company is one of the most important today, so this monitoring process satisfies the need for facilitation and standardization for non-food market representatives. The concepts of competitiveness, monitoring and their types analyzed by domestic and foreign scientists provided the basis for the development of a unified scheme of the monitoring process. Further research may be aimed at the introduction of this standardized process in the activities of firms representing the non-food market and analysis of the results that will be obtained after its development. The standardized process of marketing monitoring of the company's competitive opportunities has been tested on the example of Carlo Pazolini, which owns a network of shoe and accessory stores. The main stages of the process are described and the allocation of a separate subprocess for direct marketing monitoring of competitors with the involvement of company employees as mystery shoppers is substantiated. The developed process of marketing monitoring of the company's competitive capabilities allows: to increase the level of competitiveness due to a detailed study of the strengths and weaknesses of the company and major competitors; to introduce the best and most effective technologies and methods to increase consumer loyalty to the brand; clearly delineate the areas of responsibility of employees and monitor the implementation of the process; evaluate the company's performance compared to major competitors and increase the level of competitiveness. Prospects for further research are to develop a process of marketing monitoring of the company's competitive opportunities in the food market. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/6862 |
Інші ідентифікатори: | http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/30_2021/8.pdf DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.30-6 |
Розташовується у зібраннях: | № 3 (30) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Kovshova.pdf | 694,66 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.