Please use this identifier to cite or link to this item:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/892
Title: | Методичне забезпечення формування та проведення контролінгу зовнішньоекономічної діяльності підприємств туристичного та готельноресторанного бізнесу |
Other Titles: | Methodological support for the formation and control of foreign economic activity of enterprises of tourist and hotel and restaurant business |
Authors: | Разінькова, Міла Юріївна Razinkova, Mila |
Keywords: | готельно-ресторанний бізнес ЗЕД контролінг підприємства туристичний бізнес hotel and restaurant business foreign trade controlling enterprises tourist business |
Issue Date: | Aug-2018 |
Citation: | Разінькова М. Ю. Методичне забезпечення формування та проведення контролінгу зовнішньоекономічної діяльності підприємств туристичного та готельно-ресторанного бізнесу / М. Ю. Разінькова // Економічний простір. – 2018. – № 135. – С. 192-202. |
Abstract: | UK: Дана стаття присвячена методичним передумовам створення та здійсненню
контролінгу щодо зовнішньоекономічної діяльності компаній туристичної та
готельно-ресторанної сфер. Встановлено складові, що обумовлюють рішення
щодо імплементації контролінгу. Розроблено стадії всесторонньої методики
імплементації системи контролінгу зовнішньоекономічних процесів компаній
туристичного та готельно-ресторанного бізнесу. Дані стадії включають:
відстеження усіх процесів компанії та їх стану, а також зовнішньоекономічної
діяльності підприємства, оцінка стану сукупної діяльності компанії та її
зовнішньоекономічної діяльності, встановлення форм реалізації контролінгу
зовнішньоекономічної діяльності організації, створення сукупності
контрольованих показників, визначення еталонного рівня значень
контрольованих показників. Також стадії включають: встановлення зовнішніх
юридичних чинників змін у зовнішньоекономічних процесах компанії,
оцінювання зовнішньоекономічної діяльності компанії, аналіз та регулювання
заданого перебігу зовнішньоекономічних процесів підприємства, впровадження
регулювання відхилення значень контрольованих індексів ЗЕДП, створення
рішень в сфері менеджменту зовнішньоекономічної діяльності компанії,
базуючись на змісті звітів. EN: The article provides methodical support for the formation and implementation of controlling of foreign economic activity of enterprises of tourist and hotel and restaurant business. The components that determine the decision to implement controlling are established. The stages of comprehensive methodology for the implementation of the control system of foreign economic processes of tourist companies and hotel and restaurant business have been developed. These stages include: tracking all processes of the company and their status, as well as foreign economic activity of the enterprise, assessing the state of the company's total activity and its foreign economic activity, establishing forms for the control of the foreign economic activity of the organization, creating a set of monitored indicators, determining the reference level of values of the monitored indicators. Also, the stages include: the establishment of external legal factors of changes in the foreign economic processes of the company, evaluation of foreign economic activity of the company, analysis and regulation of the specified course of foreign economic processes of the enterprise, implementation of regulation of deviations of values of controlled indexes of foreign economic activity of enterprises, creation of solutions in the field of management of foreign economic activity of the company, based on the content of the reports. |
URI: | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/892 |
Other Identifiers: | http://economicspace.pgasa.dp.ua/article/view/151565/150454 10.30838/P.ES.2224.290818.192.189 |
Appears in Collections: | № 135 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Razinkova.pdf | 576,37 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.