Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9934
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Купінець, Лариса Євгенівна | - |
dc.contributor.author | Kupinets, Larysa | - |
dc.contributor.author | Шершун, Ольга Миколаївна | - |
dc.contributor.author | Shershun, Olha | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-21T11:00:21Z | - |
dc.date.available | 2023-02-21T11:00:21Z | - |
dc.date.issued | 2022-12 | - |
dc.identifier | http://www.easterneurope-ebm.in.ua/journal/37_2022/6.pdf | - |
dc.identifier | DOI: https://doi.org/10.32782/easterneurope.37-4 | - |
dc.identifier.citation | Купінець Л. Є. Ємність ринку продукції рибальства та рибництва на засадах визначення співвідношення пропозиції та попиту / Л. Є. Купінець, О. М. Шершун // Східна Європа: економіка, бізнес та управління. – 2022. – № 37. – С. 23-32. | en_US |
dc.identifier.uri | http://srd.pgasa.dp.ua:8080/xmlui/handle/123456789/9934 | - |
dc.description.abstract | UK: В роботі обґрунтовано методичні підходи для оцінки ємність національного та регіонального ринку продукції рибальства та рибництва (аквакультури). Досліджено структуру ринку риби та визначено дійові фактори впливу на його динаміку в секторах морського та прісноводного рибальства, морського та прісноводного рибництва (аквакультури), переробного сектору та експортно-імпортної динаміки. На основі методу структурної характеристики розраховано складові ємності національного ринку риби та рибних продуктів. Обрано методичний підхід розрахунку на його базі ємності регіональних ринків з використанням індексу їх купівельної спроможності, функціонування яких обумовлено наявністю по всій території України інфраструктури для вирощування широкого асортименту товарної аквакультури. Проведено оцінку рівня залежності від імпорту. Надано пропозиції щодо розвитку рибництва та рибальства в країні. | en_US |
dc.description.abstract | EN: Methodological approaches for assessing the capacity of the national and regional market for fishing and fish farming (aquaculture) products are substantiated in the work. The structure of the fish market was studied and the active factors affecting its dynamics in the sectors of sea and freshwater fishing, sea and freshwater fishing (aquaculture), the processing sector and export-import dynamics were determined. Based on the method of structural characteristics, the component capacities of the national market of fish and fish products were calculated. A methodical approach was chosen for calculation based on the real and potential capacity of regional markets using the index of their purchasing power, the functioning of which is determined by the availability of infrastructure throughout the territory of Ukraine for the cultivation of a wide range of commercial aquaculture. This allows you to adjust the volume of product sales, assess the level of consumption of fishery products, build a marketing strategy, import substitution for manufacturers and importers, adjust the assortment, choose a price policy, determine the market share of any manufacturer and its competitive position. The dynamics of the catch of aquatic bioresources in the Ukrainian Black Sea region by fishing areas and regions are shown. The supply of commercial aquaculture and import-export trends in the fishing industry were evaluated. An assessment of the level of dependence on imports was carried using data from European, state, industry and customs statistics, which made it possible to identify certain gaps in the statistical representation of the development of the industry. The option of reducing import dependence due to the development of the country's aquaculture activities is substantiated. The characteristics of the fishing industry of Ukraine according to the most imported types of fish products are given. Measures to intensify fishing activities to meet the needs of the population with fish and fish products and the development of an import substitution program are proposed, since the quality of products entering the national market does not meet the standards of safe consumption. | - |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | ДВНЗ «Придніпровська державна академія будівництва та архітектури» | en_US |
dc.subject | рибництво | en_US |
dc.subject | рибальство | en_US |
dc.subject | індустріальна аквакультура | en_US |
dc.subject | ємність ринку | en_US |
dc.subject | структура ринку риби та рибопродуктів | en_US |
dc.subject | імпортозалежність | en_US |
dc.subject | fish farming | en_US |
dc.subject | fishing | en_US |
dc.subject | industrial aquaculture | en_US |
dc.subject | market capacity | en_US |
dc.subject | market structure of fish and fish products | en_US |
dc.subject | import dependence | en_US |
dc.title | Ємність ринку продукції рибальства та рибництва на засадах визначення співвідношення пропозиції та попиту | en_US |
dc.title.alternative | The capacity of the fisheries and fisheries products market on the basis of determining the ratio of supply and demand | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Розташовується у зібраннях: | № 4 (37) |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Kupinets.pdf | 239,06 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.